Ioga Iyengar

PatanjaliLa paraula ioga ve de l’arrel sànscrit “yuj” que vol dir unir, ajuntar.

El ioga és una ciència pragmàtica i intemporal, desenvolupada a traves de mil·lennis, que tracta del benestar físic, moral, mental i espiritual de la persona com un tot. S’ha descrit també el ioga com sabiduria en acció, o viure equilibradament entre activitats, amb harmonia i moderació.

El primer llibre on va aparèixer sistematitzada aquesta practica va ser al clàssic tractat “Yoga Sutres” (o Aforismes) de Patañjali que data del 200 aC.

El ioga no és de cap manera una religió o un dogma per cap cultura en particular. Va néixer a Índia, però és un camí universal, obert a tots. Patañjali va fer servir l’expressió sarvabhauma -universal-  fa uns 2500 anys.

B.K.S Iyengar ha sistematitzat asanes -postures- i Pranayama -tècniques respiratòries. Gràcies a ell podem gaudir d’un sistema molt depurat per aconseguir que la nostre salut física i mental sigui la millor possible.

Les asanes ens aporten fermesa, salut i lleugeresa a tot el cos. Una postura ferma, ben feta, produeix equilibri mental i evita la inconstància de la ment.

El Pranayama té diferents tècniques per fer que els òrgans respiratoris es moguin i eixamplin a voluntat, de forma rítmica i intensa. Aquesta respiració disciplinada ajuda a que la ment es concentri i aporta salut a tot arreu.

El Sr. Iyengar ens ha fet veure la importància dels alineaments en les postures, de la diferencia per exemple d’estirar un braç en linea recta, sense deixar que vagi endavant o endarrera, conservant així l’alineament i obertura de l’espatlla. Ens ha mostrat la importància que te la precisió; no n’hi ha prou de fer una asana, cal fer-la amb precisió, tenint presents tots els punts de la postura. També ha aportat la idea dels suports (estris per ajudar-nos en la practica si es necessari). El propòsit dels suports és que les persones amb problemes puguin practicar, però atenció! a mesura que el problema vagi desapareixent també s’han de anar deixant aquestes ajudes. Els suports s’han de fer servir de manera intel·ligent, de manera que no estiguem morts damunt dels suports. S’han d’utilitzar de la manera apropiada per augmentar l’enteniment.

També ens ha ensenyat la importància de les seqüències correctes en les asanes; això és, quin és l’ordre òptim de realització de les asanes, quines no podem realitzar seguides, etc. Ens ha il·lustrat en el coneixement del temps que hem de romandre en una determinada asana, … I així podríem continuar perquè una cosa ens porta a una altre, però tot el que hem exposat fins aquí és només una petita presentació del mètode Iyengar® (un dels més estesos i amb més prestigi arreu del món).

Perquè aquesta ciència busca aportar-nos salut, concentració, vitalitat, serenor i claredat, ajudant-nos a que tot funcioni millor en nosaltres mateixos i en tot el que ens envolta.

Per a saber-ne més fes aquí, on trobaràs una extensa bibliografia.